Kuusanna_clothing

Kuusanna_clothing

lauantai 23. syyskuuta 2017

Neuleen uudistaminen siirtokuvalla

Heipä hei.

Kuten jo facebookissa Kuusanna-sivullani ehdin lupailla, kerron täällä nyt vähän tarkemmin miten voi tuunata tavallisen perusneuleen yksikertaisella ja suht helpolla tavalla. 

Mulla oli siis alussa tavalllinen harmaa neule, joskus tullut mulle jonku kierrätysvaatekuorman mukana enkä ollut hirveästi vielä perehtynyt miten sitä lähteä tuunaamaan. Kierrätystavarassa on harmittavan usein pesulaput yms. leikattu pois, joten vaatteen materiaalista ei voi olla satavarma. 
Tämä tuntui todella paljon ihan oikealta villalta. 

Lähtökohta
En kuitenkaan lähtenyt muuten hyväkuntoista kuosia värikäsittelemään vaan halusin jotain aivan muuta.. Halusin piirtää neuleeseen kuvaa. Koska se on mahdotonta tehdä nätisti suoraan tämmöseen paksuun vähän pörröiseen materiaaliin, hetken ideoinnin ja mielessä sommittelun jälkeen leikkasin jämäkästä mustasta puuvillakankaasta kolmionmalliset pohjat.


Näihin pohjiin siis oli ajatukseni tehdä paitaan "printti" käsin piirtämällä kangastussilla. Siirtokuviksikin voisi näitä luonnehtia. Leikkasin kaksi erillistä kolmiota ja surautin keskeltä ompelukoneella yhteen. Ihan vaan testatakseni miltä näyttää jne. piirtelin ääriviivat kolmioihin jo ennen paikalleen ompelua. 


Seuraavaksi sommittelin kolmiot tarkasti puseron rinnukseen nuppineuloilla kiinni. Vaikka muuten harvoin tulee neuloja käytettyä, tässä ne olivat tarpeen.. Joustava neulematsku "elää" hieman ommellessa ja neulat auttavat pitämään siirtokuvan suorassa ja halutulla paikalla. Tärkeäähän on, että kuva on suorassa, ei ryttäänny tai väänny, ja ylipäätään näyttää hyvältä.

Ompelin ensin varovasti suoralla ompeleella kuvan kiinni ääriviivoja myöten. Tässä välissä on hyvä tarkistaa, että kuvio todellakin meni suoraan ja on rypytön, koska ryppyjä ja vetoja syntyy tosi helposti kun ommellaan yhteen joustavaa ja ei-joustavaa materiaalia.

Seuraavaksi tiheä siksak ympäri kuvion. Tämä huolittelee kuvion reunat ja varmistaa että se pysyy paikallaan myös pesussa. Jos tekee ison siirtokuvan, kannattaa myös vetäistä ommelta muutaman kerran jostain kuvion keskeltä, ettei pesun yhteydessä paitaan muodostu "pussia" kuvion ja paitakankaan väliin. Toki silitysrauta on keksitty mutta tämä on mielestäni paremmannköinen ratkaisu.

Kun kangaskuvio on paikoillaan, ei muutaku piirtämään! Piirtelin paksulla maalimaisella kangastussilla kolmioiden rajojen sisään mitä mieleen juolahti, annoin kuvion syntyä ihan tajunnan virrasta. Ja hienohan siitä tuli ;) 


Kun kuvio oli kuivanut kunnolla (n. vuorokauden kuluttua) silitin varovasti varmistaaksesni, että maali pysyy pesussa. Tätä yksilöä uskalsin silittää aika kuumalla, koska luotin käsituntumaani paidan materiaalista, mutta jos ei ole varma, kannattaa valita varovainen lämpötila ettei sulata mahdollista tekokuitua paidassa. 

Tämmöstä tällä kertaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti