Kuusanna_clothing

Kuusanna_clothing

torstai 11. tammikuuta 2018

Trendikäs halkiotunika vanhasta teepaidasta

Tässä taannoin selailin nettikauppojen uusinta muotivalikoimaa ja huomasin yhden tietynlaisen vaatteen erottuvan melkein joka kaupassa uutuuksien joukossa. Kyseessä oli rennon mallinen tunika, jossa on pitkät halkiot sivuissa. Hienoja! Olin jo tilaamassa itselleni yhtä, mutta sitten kierrätystonttu pään sisällä alkoi huhuilla, mikset tekisi itse. Niimpä.

Teinpä sitten parikin. Materiaaliksi tähän käy hyvin vaikka kulahtanut miesten teepaita jota voi huoletta leikellä. Laitetaanpa tähän nyt vähän kuvien kanssa vinkkiä miten tämmösen tunikan saa itselleen värkättyä.. Ihan ensimmäiseksi kaivoin materiaalivarastoistani kaksi vanhaa teepaitaa. Punaisen olin jo värjännyt valmiiksi ja ajatellut tekeväni siitä asusteita, koska se oli pahasti venähtänyt ja kulahtanut. Musta perus teepaita oli muuten vaan vielä vaikka ideaa. Molemmat tavallisia puuvillatrikoisia miesten paitoja.

Paidat pöydälle. Ihan ensimmäiseksi poistin punaisesta paidasta saksilla leikkaamalla hihat, koska totesin ne muotonsa menettäneiksi. Paidan helma myös kiersi pahasti joten leikkasin molemmat sivut kokonaan auki, samalla poistaen kierron eli n. 7cm kaistaleen per sivu. Seuraavaksi saumuroin molemmat puolet kiinni kainaloista alaspäin n. 10 cm matkalta ja päättelin siihen. Tällä tavalla pitkä trendihalkio syntyi kuin itsestään.



Musta paita oli paremmassa kunnossa. Siitä leikkasin siististi sivusaumat pois niin ohuesti kuin sain, jättäen paidan sivuja "kiinni" noin 15 cm matkalta kainaloista alaspäin. Koska miesten teepaidoissa on naisten malleihin verrattuna usein aika jäätävät hihat, leikkasin ronskisti n. 5cm molempia hihoja lyhyemmiksi. Ompelukoneella siistit päättelyt leikattujen kohtien päihin, ettei paita ala purkaantua.

Näissä kokopuuvillaisissa teepaidoissa on juuri se etu, että voi tehdä rokkityyliin huolittelemattomat hihat/helmat/halkiot, ne näyttävät vaan hyviltä eivätkä lähde purkaantumaan. Työtäkin on vähemmän. Näissäkin jätin molemmissa halkiot ja hihansuut viimeistelemättä. Halkioita voi varovasti vähän venyttaa (suoraan alaspäin vetämällä) jos haluaa vielä rokimman tyylin, jossa kankaan reuna pikkasen rullaantuu.

Punaiseen paitaan luonnostelin vähän kuivahtaneella kangastussilla kuvion ja maalasin sen valmiiksi vedellä laimennetulla painovärillä. Mitä ohuempaa pensseliä käyttää sen tarkempaa jälkeä saa. Painovärin laimennus vedellä saa sen levittymään helpommin, mutta kerroksia voi joutua tekemään useampia koska peittävyys ei ole laimentamattoman luokkaa. Itse käytän paljon suht lievää maaliseosta, koska se antaa paremmin mahdollisuuksia korjauksiin. Jos yksi veto menee pieleen, sen pystyy häivyttämään seuraavalla kerroksella. Mulla tämä kikka toimii koska teen kaiken vapaalla kädellä maalaten, mutta esim. sapluunan läpi painettaessa värin laimennus ei ole tarpeen.





Ajattelin ensin jättää mustan tunikan ihan sellaisekseen, mutta koska mulla sattui olemaan vielä edellisestä maalauksesta ylijäänyttä käypää maalisekoitusta valmiina kupissa, maalailin kuvaa siihenkin. Lopputuloksesta tuli molempien paitojen kohdalla aika lailla sellainen kuin hainkin. Eikä aikaa kulunut paljoa :)


Vanhasta teepaidasta muokattu halkiotoppi -käsin värjätty & maalattu. Paita Seinäjoen kierrätyskeskuksesta.



Vanhasta teepaidasta muokattu halkiotuika -Kuvio käsin maalattu. Paita Seinäjoen kierrätyskeskuksesta.


Tämmöstä tällä kertaa. Kierrättäkää ja ideoikaa. Pienellä mielikuvituksella ja vaivannäöllä voi saada himoitsemansa muotipaidan tai jopa hieman paremman ja omannäköisemmän lähes ilmaiseksi, samalla myös ympäristöystävällisesti. Jos vanhoja teepaitoja ei löydy omasta kaapista, suosittelen suuntaamaan kierrätyskeskukseen tai kirpparille. Jälleen kerran nämä minun tuunaamani paidat löytyivät Seinäjoen kierrätyskeskukselta, iso kiitos sinne suuntaan taas :)

Ps. Todennäköisesti laitan punaisen paidan nettikauppaani myyntiin, kiinnostuneet voi käydä tsekkaamassa https://www.etsy.com/shop/Kuusanna ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti